CV

 

Naam: Gino Toine Kleisen
Geboorteplaats: Amsterdam
Geboortedatum: 09-04-1991
Woonplaats: Utrecht
Adres: Zonstraat 102 D, 3581 MV, Utrecht
Telefoonnummer: +31638139772
Email: ginokleisen@gmail.com
Website: http://www.ginokleisen.com/

Scholing:

School voor Journalistiek, Utrecht.
Bachelor: Journalistiek (2011-2016)

Danish School of Media and Journalism
Photojournalism - internationale specialisatie (2015 – 2016)

NOOR-Nikon Masterclass(dec 2015)
Intensieve masterclass voor 20 jonge talentvolle West-Europese documentairefotografen.
Docenten: Stanley Greene, Asim Rafiqui en Benedicte Kurzen.

Stages:

Het Parool
Het schrijven van nieuwsverhalen over de stad Amsterdam (dec 2013 – feb 2014)

AT5
Het filmen en produceren van nieuwsitems die gaan over Amsterdam (sept 2014 – nov 2014)

NRC Handelsblad
Fotograaf - reportage en portret (april 2016 – jun 2016)

Werk:

Op het moment werk ik vooral als freelance reportage en portretfotograaf voor NRC Handelsblad, waarbij ik uiteenlopende onderwerpen fotografeer. Ik heb ook twee reclamedocumentaires voor de krant gepubliceerd in Brussel en Rio de Janeiro.
Hiernaast richt ik mij met documentairefotografie op een aantal onderwerpen en probeer ik mijn portret verder te ontwikkelen. Ik wil binnenkort ook een portretfotograaf gaan assisteren.

Prijzen

SvJ-Prijs 2015
School voor Journalistiek

De SvJ-prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor de ‘Beste Journalistieke Productie’ op de School voor Journalistiek. Ik heb deze prijs gewonnen met mijn fotoreportage over Afghaanse migranten in Iran.

Juryrapport: "Kaal, maar indringend. Treffende foto’s van een kwetsbare groep waarover hier in het Westen nauwelijks iets bekend is. De foto’s behoeven bijna geen begeleidende tekst."

Ander werk

Tekst en portretten – Verzetskinderen / Terwijl het aantal Nederlandse verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog met het jaar kleiner wordt, worstelen hun kinderen met de erfenis.  “Wij zijn een vergeten groep.”
Publicatie in Trouw, 5 mei 2017

Foto essay- Sara / portret van een alleenstaande moeder die met haar vier kinderen vanuit Colombia naar Denemarken vluchtte.

Foto essay – Ladies gang / In Rio de Janeiro vormen vijf jonge vrouwen samen de rapgroep Ladies Gang. Afkomstig uit het Noorden van Rio de Janeiro, het armere gedeelte met favela’s en projects, ver van de bekende stranden Copacabana en Ipanema, vertegenwoordigen de vrouwen hoe het is om daar vandaar te komen. Ze rappen over de vooroordelen waar ze mee geconfronteerd worden, hoe het is om een zwarte vrouw in Brazilië te zijn, maar richten zich ook tot hun eigen gemeenschap met als doel een confrontatie met de comfort-zone waarin zij zich bevinden. De intentie van de groep is om niet alleen een rapgroep te zijn, maar een sociale beweging.

Geschreven en fotografieproject over Chinese hoogopgeleide jongeren die ondanks de sterke economische groei buiten de boot vallen. De Chinese jongeren, veelal afkomstig van het platteland, leven in kleine ruimtes en worden door de Chinese socioloog Lian Si ‘the ant tribe’ genoemd. Gepubliceerd in PS de Wereld het Parool december 2013, toen ik net begon met fotograferen.